Пребарај го блогов

петок, септември 19, 2008

Поетска вечер на Кокино

Поетска вечер на Кокино

Педесет македонски писатели од ДПМ вечерва ќе одржат литературна средба на мегалитската опсерваторија Кокино во близина на Куманово. Преку овој собир, Друштвото на писатели на Македонија ја поддржува иницијативата на Министерството за култура опсерваторијата Кокино да се стави на листата на споменици под заштита на УНЕСКО. НАСА во 2005 година го стави Кокино на листата на најстари и најважни астрономски опсерватории на светот.

четврток, септември 18, 2008

Кокино се истражува

Кокино се истражува

Екипа од Кумановскиот музеј деновиве интензивно ја истражува мегалитската опсерваторија Кокино. Во тек се ископувања што се изведуваат со парична поддршка од Министерството за култура. Како што велат од Музејот од Куманово, интересот за локалитетот забрзано расте, а многу телевизиски екипи од земјава и од странство најавиле подготовка на емисии и прилози за Кокино.

- Се' повеќе странски туристи го посетуваат локалитетот. Кокино е еден од нашите најзначајни локалитети што можеме да ги понудиме како интересна туристичка дестинација во земјава - вели Јовица Станковски, директор на Кумановскиот музеј.Истражувањата на Кокино ќе продолжат до октомври, а потоа екипата од Куманово ќе се префрли во Пелинце, каде што ќе врши ископувања.

вторник, септември 09, 2008

Старо Нагоричане - МАПА ... КАРТА


Мапа на Старо Нагоричане ... клик на сликата за поголема ...
Loading...
Site Meter