Пребарај го блогов

вторник, септември 29, 2009

Коце и Роска Вуци - Старо Нагоричане


сл.1  Кум Коце Вук и кума Роска денес се едни од најстарите жители во селото. Никојпат не сум прескочил да дојдам во селото а да не  ги видам. Живеаат веднаш до селската чешма која им го одбележа нивниот живот ... Мене ме врзуваат иљадници спомени врзани за нив. Кума Роска секојпат насмејана и доброќудна - кум Коце со својата звезда, некогаш добај шнајдер ...      Повеќе ».....

сабота, септември 26, 2009

Точкови - СтароНагорички фраери од крајот на 50-ти,почеток на 60-ти ...

сл.1 Братучет до мајками Цане ...
Крајот на 50-тите меѓу младите во тогаш бројното село Старо Нагоричане (над двеиполиљади жители) се створа потреба и мода младите да имаат точкови. Со нив се патувало до Куманово и Скопје за потреби на одење на школо и работа. Со нив се одело до блиските собори за одредени слави. На нив се качувале и првите девојки. Престижот и потребата биле големи.            Повеќе ».....

недела, септември 20, 2009

Мала Богородица - Рождество на Пресвета Богородица ... Манастир Забел (радост и тага)


сл.1 - Пресвета Богородица Манастир Забел Старо Нагоричане

Со името на Пресвета Богородица се одбележани многу наши цркви и манастири. Едните го носат народно името на “Голема Богородица“ (Успение на Пресвета Богородица ...) - се прославува секогаш на 28 Август ... другите во чест на Рождество на Пресвета Богородица го носат народското име “Мала Богородица“ - се прославува секогаш на 21 Септември ...За името на Пресвета богородица се врзуваат и други свети датуми како Воведение во Храмот на Пресвета Богородица ... Покров на Пресвета Богородица ... Свето Благовештение ...               Повеќе ».....

недела, септември 06, 2009

св. Ѓорѓи - Старо Нагоричане ... sv. Đorđi Staro Nagoričane ... св. Ђорђи Старо Нагоричане ... sv. Djordji Staro Nagoricane ...

1.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/1Large-13.jpg?t=1223231964
читај повеќе »

СТАРО НАГОРИЧАНЕ - моето родно село ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/StaroNagoricane1Large.jpg?t=1222539745

Старо Нагоричане е мое родно село. Значи роден сум во Старо Нагоричане во 1955 година ... од две години сум во Скопје ... Скопје е мојот град ... градот на мојот живот ... Кога се враќам од некој далечен пат само на две места ми игра срцето и ми се крева адреналинот ... кога првпат ке го видам Скопје и кога првпат ке ги виднам обронците на моето родно село ...
читај повеќе »

Стории Старо Нагоричане

Кликните на долните линкови за да се отворат Личните стории за Старо Нагоричане
 1. Старо Нагоричaне ... Staro Nagoričane - фото и видео
 2. СТАРО НАГОРИЧАНЕ - моето родно село ...
 3. Моето родно место
 4. Google - Слика на центар на селото Старо Нагоричане - но. 1
 5. Срби у Македонији - Старо Нагоричане
 6. Општина СТАРО НАГОРИЧАНЕ
 7. Пешачки патеки и осветлување во Старо Нагоричани
 8. св. Ѓорѓи - Старо Нагоричане ... sv. Đorđi Staro Nagoričane ... св. Ђорђи Старо Нагоричане ... sv. Djordji Staro Nagoricane ...
 9. Манастир Старо Нагоричино
 10. Св. великомаченик Георгиј Победоносец - Ѓурѓовден ... Св.Ѓорѓи ... Св. Ђорђe - Ђурђевдан ... Đurđevdan ...
 11. Куде цркву и пештеру
 12. Археолошки локалитети во Старо Нагоричане и околината ...
 13. Археолопки локалитети во Куманово и кумановско
 14. Археолошки локалитети на територија на Куманово:
 15. СРПСКИ СПОМЕНИЦИ У КУМАНОВСКОМ КРАЈУ
 16. АНТИКАТА ВО КУМАНОВСКИОТ КРАЈ
 17. Костоперска Карпа с. Младо Нагоричане
 18. МЕГАЛИТСКАТА ОПСЕРВАТОРИЈА КОKИНО
 19. Точен календар во Кокино 1400 години пред Грците
 20. НОВИ ПОДАТОЦИ ОД КУМАНОВСКАТА МЕГАЛИТСКА ОПСЕРВАТОРИЈА
 21. КОКИНО & ВЕСТ
 22. Кокино е сираче меѓу поголемите локалитети
 23. Голема Богородица - Успение на Пресвета Богородица ... Забел - Старо Нагоричане ... Golema Bogorodica ... Zabel
 24. Mанастир Забел с. Старо Нагоричане
 25. Мотокрос Забел Старо Нагоричане, дојдете да уживаме заедно ...
 26. Мото Крос Забел ... Moto Kros Zabel 2009 ... фото и видео
 27. Споменици на култура и археолошки локалитети - Куманово
 28. АНХОРИТЕТОТ СВЕТИ ПРОХОР ПЧИЊСКИ - Вера Стојчевска - Антиќ
 29. Старо Нагоричане - идна културна туристичка целина
 30. Донација од 800.000 евра за црквата во Старо Нагоричане
 31. БАЊА СТРНОВАЦ - Старо Нагоричане ... BANJA STRNOVAC - Staro Nagoričane
 32. Како до БАЊА СТРНОВАЦ - Старо Нагоричане ... BANJA STRNOVAC - Staro Nagoričane
 33. Бања што лечи рѓу ...
 34. Бања Стрновац - Старо Нагоричане
 35. ОКТОМВРИСКИ НАРОДЕН СОБИР ВО КУМАНОВСКО СТАРО НАГОРИЧИНО
 36. Марија ...
 37. Мала сторија за мојот татко
 38. Моја драга мајко !
 39. Моја некогашна Свекрва, а можам да кажам и мојата втора Мајка
 40. Мала меморија за мојот Свекор
 41. За дедоми Столе
 42. Батали - Батали ...
 43. У БРАЗДУ
 44. 29 Ноември ... ден кога дедоми ги колеше свињчињата ... некој некого го јаде во одреден момент ...
 45. Бш‘ такој си га сакаше ... како па да не ...
 46. МОЈ КЕ ГА ЦЕЛИВАТЕ !
 47. Калфинско и Мајсторско Писмо ... Денковски Милан ...
 48. МАРКО
 49. Дали е ова Исус ?!
 50. ЛАК И СТРЕЛА
 51. Таму каде првпат го продишав воздухот, таму каде ми е врзан папокот ...

Марија ...

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/395Large.jpg?t=1232837766
Во постот Дали е ова Исус ?! ... побаравте да напишам неколку збора за Марија, за Мајката на таканаречениот “Исус“од сликата во мојот дуќан - кој така го нарече едно младо ромче, здогледувајки ја сликата од подолу:
читај повеќе »

среда, септември 02, 2009

Старо Нагоричaне ... Staro Nagoričane - фото и видео

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/9-121Large.jpg?t=1251918198
сл.1 Општинска зграда - веројатно единствено активна зграда на некогашните македонски задружни домови градени во периодот на присилната колективизација (1949-1953) .... клик на сликата за поголема. Објектот по крајот на колективите беше наменет за Општинска зграда, во која беше сместена старата општина Старо Нагоричане. По перидот на распад на СРЗ (СелскиРаботниЗадруги) во зградата во еден мал дел имаше погон на фабриката за чевли Чик-Куманово, беше седиште на Месната заедница Старо Нагоричане со активно биро за матична служба ... имаше библиотека попозната како “Читалиште“ - во кое долго време се гледаше телевизија, младите се дружеја, беше и сала за помали состаноци ... големата сала стално е користена за приредби и собири ... Читалиштето едно време беше седиште на ФК Козјак, кратко беше и кафеана ... Задружниот дом повторно стана Општинска зграда со најновата територијална поделба. Неколкупати е реновирана - веројатно насткоро пак ке се реновира ... како беше онаа народната сиромавиот плаќа трипати.            Повеќе » …..

вторник, септември 01, 2009

Мото Крос Забел ... Moto Kros Zabel 2009 ... фото и видео

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/9ZabelMotoKros-0Small.jpg?t=1251815647
Сл.1 - Втора година по ред по повод Голема Богородица, која се празнува традиционално на 28.Август - втора година по ред, се одржува МотоКрос трка на патеката близу манастирот Забел Старо Нагоричане. Покровител е Општината Старо Нагоричане.
http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/9ZabelMotoKros-002Small.jpg?t=1251816041
Сл.2 - Манастир Забел Старо Нагоричане - место во кое сум крстен ...                 Повеќе »  
Loading...

Архива на блогот

Site Meter