Пребарај го блогов

сабота, април 26, 2008

Калфинско и Мајсторско Писмо ... Денковски Милан ...

Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/2Large-4.jpg?t=1209215645” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Калфенско Писмо Денковски Милан 1930 година.

Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/3Large-4.jpg?t=1209215740” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Мајсторско Сведочанство Денковски Милан 1936 година

Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/1Large-4.jpg?t=1209215834” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Мајстор Денковски Милан со својата столарска тезга и алат на лице место при изработка на врати, прозорци и мебел за некоја нова куќа ... погледнете десно како му е среден алатот ... под конец ... таков беше и неговиот живот среден и под конец ...

Шетајки по инбоксот на моите фотографии налетав на горните три фотографии ... ме подсетија да раскажам една сторија за Мајстор Денковски Милан ... човек кој е роден во сиромашно семејство во с.Младо Нагоричане ... Го одбира столарскиот занает ... најпрвин во Београд завршува за Калфа и по неколку години во Куманово го положува мајсторскиот испит и станува Мајстор на столарскиот занает ... Формира фирма и организира тајфа за работа по блиските села ... прават столарија за новите куќи ... Така правејки столарија на новата куќа на дедоми ја запознава тетками ... Во тајфата покасно го прибира и таткоми ... Кумановско им е мало и се преселуваат во Скопје каде Милан Денковски како многу способен организатор е првиот Директор на првото стовариште за градежни материјали “Словенијалес“ ... Познат е по тоа што се‘ сакал да му биде под конец ... во беспрекорен ред ...

Нема коментари:

Loading...
Site Meter