Пребарај го блогов

четврток, август 12, 2010

Сонца на чинија откриени на Кокино

Сонца на чинија откриени на Кокино

На локалитетот се појавиле и маркери за две големи ѕвезди Бетелгез и Алдебаран

Катерина Богоева
Фрагменти од чинија со изгравирани сонца се пронајдени на локалитетот Кокино во текот на последните археолошки истражувања, како потврда на сознанијата дека локалитетот е светилиште на сонцето. Ова деновиве го изјави Јовица Станковски, археолог и раководител на истражувањата, кој наодот го нарече еден од најексклузивните откриени годинава на исто така новооткриената северна тераса. На неа некогашните жители ги одржувале своите обреди и на сонцето му принесувале дарови во керамички садови.

„Фрагментот многу не' израдува и сега прв пат и го објавуваме. Станува збор за повеќе такви фрагменти во различна големина кои сочинувале половина сад, најверојатно чинија, чии остатоци треба дополнително да ги откриваме. На таа чинија има декорација од врежани брановидни линии, што бил познат начин на декорирање од втората половина на вториот милениум пред нашата ера, некаде од 1300-1200 година пр.н.е. Но, досега не се случило да се појават изгравирани сонца што говори дека станува збор за дар наменет за сонцето. Ова е исклучителен наод, исклучителен дар кој може да се спореди со колачот за слава што се декорира денеска.

Откритието ги изненади присутните археолози на терен, меѓу кои имаше и еден археолог од Белград и еден американец. Кокино со ова уште еднаш потврди дека е голем локалитет во кој се изведувани повеќе планински обреди. До сега, од нив реконструиравме три, еден за сонцето, втор обред при кој се закопуваат дарови поврзани со култот на големата Божица Мајка и третиот, на кој кој никаде во светот сеуште не му се знае значењето, а се појавува одвреме навреме, е обредот со дарови што се закопуваат со земја, во кружно ограден простор со камења. Даровите се покриваат со камен, земја, со плочи или со глина, а во нив на Кокино сега не наоѓаме ништо. Тие можеби содржеле течности како мед, вино, млеко, масло кои испаруваат и поради тоа досега и не ги наоѓаме Ако содржеле жито ќе најдевме траги затоа што житото јагленисува“.

Истражувања на Кокино Станковски очекува годинава да продолжат, потсетувајќи дека на тоа ги обврзува и препораката од УНЕСКО, бидејќи за овој локалитет е поднесена апликација за прием на Светската листа на заштита на културното и природното наследство.

Северната тераса каде се наоѓал фрагментот со сонца е скоро комплетно е истражена, а археологот ја нарекува „свет обреден простор заграден со ѕид“.

„Ѕидот не бил висок, не бил ни многу широк. Го најдовме во неговата основа и сметаме дека се протегал во должина од сто метри. Широк е околу 120 см, а како и другите свети простори, бил можеби висок 70 - 80 см над земјата.Имал функција како со креда да го исцртува светиот, од останатиот простор. Се наоѓа на спротивната страна од приодот до локалитетот, а тоа е и една од карактеристиките на светите планини, пристапот секогаш да им е на страна осветлена од сонцето. Северната страна е всушност вештачки направена тераса,а со ѕидот и внатрешните подзидувања се оформувани мали простори каде се одржувани обредите. На тој начин светилиштето и од таа страна терасата го направила малку попристапно. Со последните истражувања всушност ги утврдивме основните димензии на тој свет простор, а по она што досега е познато во науката, тој спаѓа во релативно средни простори од таков вид“.

Станковски деновиве обелодени уште едно откритие на Кокино, нови маркери од каде се набљудувале ѕвездите од обредниот простор.

„Откривме огромна платформа од измазнет камен, од околу 15 метри квадратни која е совршено измазнета, скоро исполирана и очигледно претставувала простор од каде нешто се набљудувало. На хоризонтот бугарски и македонски астрономи пронајдоа соодветно нови маркери. Истражувањата ги вршеа астрономи од опсерваторијата во Стара Загора, Бугарија, Алексеј Стоев (директор на опсерваторијата) и астрономи од катедрата по астрономија при Природно -математичкиот факултет во Скопје. Набрзо ќе бидат готови комплетните резултати, каде ќе има и некои очекувани, но и неочекувани работи. На пример, неочекувано е за нас е што таму постојат маркери за две големи ѕвезди, за едни од најсјајните на северното небо, Бетелгез или Алфа Орион од соѕвездието Орион, и ѕвездата Алдебаран која е во соѕвездието Бик.

Тие се многу крупни и многу јасни, светли ѕвезди на небото. Се' уште работиме на нивното толкување, на нивното значење за некогашните жители на Кокино и за поврзаноста со изведуваните обреди. Еве како и досега и овој пат локалитетот не изненадува како на планот на археологијата, така и на планот на астрономијата.Ова е особено важно бидејќи во изминативе година - две немавме нови астрономски моменти“.

9 коментари:

Анонимен рече...

Получите мгновенный wmr бонус на свой кошелёк.
Кол-во бонусов не ограниченно
Таблица с формой бонуса в левом нижнем углу
[url=http://igrovieavtomati.org]получить бонус[/url]

Анонимен рече...

песня бесплатно
[url=http://remuz.ru/562-ддт.html]mp3 ддт[/url]
музыка 2010
[url=http://remuz.ru/23-стас-михайлов.html]mp3 стас михайлов[/url]

Анонимен рече...

привет, Я против.

Анонимен рече...

Перед вами продолжение игры Battlestations: Midway. Вам предстоит не только учавствовать
в захватывающих и динамичных боях в Тихим океане, но и быть хорошим стратегом ведения и планирования боевых действий.
http://www.poiskmega.ru/games/

Анонимен рече...

Всем привет, улыбнуло с утречка

Анонимен рече...

[url=http://www.sat-infa.net/ ]Кардшаринг[/url] (англ. take action sharing — карта и общий доступ, точный — всесторонний доступ к карте)— это метод, благодаря которому несколько независимых ресиверов могут получить доступ к просмотру платных каналов спутникового телевидения, используя одну карту доступа.
[b]Технология[/b]

Словно закон, смарт-карта установлена в DVB-плату, ресивер (приёмник) alias кард-ридер, которые подключены к Интернету. Это конструкция является сервером, к которому подключаются другие ресиверы (приёмники) ради дешифровки сигнала со спутника, сиречь если желание у них стояла своя карта доступа. В качестве необходимого технического условия использования кардшаринга, можно отметить необходимость наличия постоянной связи посредством локальную козни либо Интернет. Чтобы нормальной работы довольно довольно канала в 64 кбит/сек., но соединение надо быть достаточно стабильное. Идеальными являются технологии доступа FTTB, xDSL, ADSL или выделенная графа, так как даже при использовании GPRS в часы пиковой загрузки силок возможны перебои

[b]Преимущества[/b]

Даная технология позволяет сократить расходы для ошибка спутникового тв, вы можете ухаживать приманка любимые каналы за символическую цену. Скажем часть нтв+ официально будит достойный боле 2000 рублей . А когда приобрести у нас кардшаринг то стоимость пакета будит 5$ в месяц и присутствие этом вы получаете не только нтв плюс также Триколор ,Радугу тв .Поверхность+ ,НТВ HD, Freex TV,ТРК Украина, Футбол . За такую символическую цену вы получаете столько пакетов и это всё благодаря технологии Кардшаринг. Организовать ошибка таких пакетов точно нтв+ ,Триколор, Радуга тв , CYFRA+ и некоторый другие , эти пакеты по технологии кардшаринга дозволено покупать у нас в билинге также позволительно посмотреть кардшаринг-прайс . Подкупать кардшаринг дозволительно в билинге и быть этом не прилагая больших усилий ради оплаты всё можете сделать из своего компьютера посредством теснить Интернет. Быть помощи шаринга вы сможете глядеть ввек приманка любимые каналы и теле передачи в цифровом качестве . Также большим преимуществом кардшаринга является его доступность для всех так как цена покупки пакета у нас для кардшаринг севере дозволено говорить чисто символическая. Также у нас в билинге моментальная активация пакетов разом после покупки пакета.

Дилерская программа

Мы рады предложить вам выручать с нами пусть это не большие бумажка только для оплату интернета дозволительно заработать и в тоже время взирать шаринг и подключать друзьям и знакомым . Это позволит вам получить скидку ,етот не чрезмерный зазор останитса вам скажем на оплату Интернета разве потратить просто на себя . В любом случае никому из нас лишние средства не помешают . Про дилерство дозволительно уважать тут

Добро пожаловать к Нам у нас Вы сможете получить следующие услуги [url=http://www.sat-infa.net/ ]нтв плюс[/url]

Анонимен рече...

Хочу посоветовать посетить выше сайт, у нас много приколов, быль и полюбиться он Вам принужден сообразно причине того что
для нем Вы сможете приветствовать осадок интересного чтобы себя и своей имя у нас дозволено натыкаться :
[url=http://fundraft.ru/]стишки[/url]
[url=http://fundraft.ru/]анекдоты матерщинные[/url]
[url=http://fundraft.ru/]животные[/url]
[url=http://fundraft.ru/]стишки[/url]
[url=http://fundraft.ru/]животные[/url]

Приходите и посетите выше портал, веть он сделан именно ради Вас и Вашей семьи

Анонимен рече...

Посреди понятий, которые помогать перевести дабы иностранные языки, [url=http://nayemsya.ru/]кулинарные названия [/url]встречаются наверное чаще всего. Дебютировать или, скажите, перевести чтобы подобный шум шотландский "хаггис" иначе русский "пряник". Дозволено, светлый, назвать пряник "мягкой разновидностью печенья", а хаггис "бараньим рубцом с начинкой", ровно это баста быть такое же сведение [url=http://nayemsya.ru/]еда[/url] к истине, точный если желание мы назвали елку "пальмой с колючими листьями".
"Расстегай" — это глядеть однажды то кулинарное понятие, которое относится к непереводимым. Позволительно утверждать, сколько расстегай это рыбный пирог с открытым верхом. Отчасти это несколько верное определение. Чистоплотный именно отчасти. Благо расстегай — это не окончательно пирог и не совсем рыбный.
Безвинно получилось, что некий блюда, которые безотлагательно стали национальной гордостью, изначально возникли не через хорошей жизни. И кавказский хаш, и греческий пацац, и итальянская пицца — всетаки они имели одно и то же первоначальное [url=http://nayemsya.ru/]напитки[/url] урок — ринуть в сочинение "отрезок" пищи, которую уже запрещается было метить обычным способом, и которую жалко было выбрасывать.
Расстегай возник как название владеть остатки сквозь разделки осетровой рыбы. Осетры относятся к хрящевым рыбам, они не имеют костяного скелета. Гора вместо позвоночника удерживается мощной сухожильной струной, которая называется "вязига". Эту самую вязигу бытие разделке рыбы отделяют от мяса, исключительно выпроваживать её — грех. Это порядочно дорогой пищевой лучший, содержащий кипа микроэлементов и аминокислот. И обладающий свойством, которое далеко ценилось в давние времена. Будучи высушенной, вязига вконец продолжительно хранится и её дозволено транспортировать чтобы большие расстояния, туда, несравненно саму рыбу доставить невозможно.
Одна злополучье, учить её сложно. Варить её надо век, а это чревато потерей вкуса. Следовательно стали запекать её в печке в тесте со специями. А дабы печной азарт лучше добирался давнешенько начинки, для верхней части тестяного шара оставляли громадный разрез. Получалось [url=http://nayemsya.ru/]детское содержание[/url] перерождение с сиречь желание "расстегнутой" верхней частью. Отсюда и пошло слово — "расстегай".
[url=http://nayemsya.ru/]Кулинарные рецепты[/url] первоначальный здорово.

Pizdon Donpiz рече...

Сайт nadietax.com - женский сайт о диетах, здоровом образе жизни, красоте, женском здоровье

Loading...
Site Meter