Пребарај го блогов

сабота, јануари 10, 2009

Куде цркву и пештеру

НЕПОЗНАТА МАКЕДОНИЈА: СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА ВО СЕЛОТО СТАРО НАГОРИЧАНЕЕ СТАРТУВА ТРЕТИОТ ПЕНЗИСКИ СТОЛБ
Куде цркву и пештеру
Црквата "Св. Ѓорѓи" и пештерата во која живеел светиот отец Прохор Пчински во селото Старо Нагоричане се презентираат на кумановски дијалект што е посебен куриозитет

Кумановскиот крај е богат со споменици на културата и природни реткости. Такви се и црквата "Св. Ѓорѓи" и пештерата во која живеел светиот отец Прохор Пчински во селото Старо Нагоричане, на околу 13 километри од Куманово.
Патувањето до нив е посебно уживање. Најпрвин, по Куманово, навлегувате во еден разбрануван пејсаж. Десно од магистралниот пат Куманово - Крива Паланка, во далечината се гледа споменикот на паднатите српски војници во Првата Балканска војна. Споменикот е изграден на брдото "Зебрњак" високо 511 метри и делува импозантно. Веднаш потоа пред вас се испречуваат, од левата страна два округли рида кои со своите високи вертикални карпи наликуваат на тие во вестерн филмовите во Америка со зарамнети врвови. И романтиката не би била целосна ако стариот пат не минуваше меѓу нив, а новиот врти десно, како да се одбива од нив. Чинам дека тие се заштитени со Законот за природни реткости.
Кога кај селото Младо Нагоричане ќе скршнете лево, кон Старо Нагоричане, навлегувате во амбиент каде пејсажот се менува како на филмска лента, плодни ниви, овоштарници и лозја, се до самото село. Таму, сред село се наоѓа црквата "Св. Ѓорѓи". Таа најпрвин била византиска базилика подоцна во урнатини, а во почетокот на 14 век ја обновил српскиот крал Милутин во 1308 година. Видлива е разликата во градбата; старата во четвртасти камени блокови и доградбата во наизменично редење камен и цигли. Објектот има пет куполи: четири еднакви по димензии и една во средина иста по форма, но поголема и повисока. Неверојатно е чувството кај посетителот за византискиот дел кој делува монументално, но и студено од горниот. Таму, sидовите и куполите со двојните прозорци - бифорите и единечните, со богатството орнаменти и архитектонски форми, делуваат раскошно топло и разиграно.
Внатре, пак, има архитектонски елементи кои говорат дека со ширењето на српската држава во Македонија, се пренесени и пластични елементи од Запад. Тоа е присутно во изработката на капителите на колонките на иконостасот во Романски стил. Внатрешниот впечаток за богатството на овој споменик на културата е уште поимпресивен зашто фрескоживописот, по налог на кралот Милутин, е изработен од тогаш познатите зографи Михаил Астрапа и Евритихиј. Тие работат во времето кога во црковната уметност постепено Комненовскиот стил се заменува со Палеолошкиот кој ќе остане се до доаѓањето на Турците. Овие влијанија во Македонија се дојдени од Цариград, веројатно преку Солун. Живописот на црквата "Св. Ѓорѓи" во Старо Нагоричане го карактеризираат големиот број композиции, а бидејќи црквата е посветена на животот на светецот, зографите изработиле цел еден циклус, на северниот sид од наосот. Како посебност е и тоа што и иконите на стариот иконостас се изработени во фрескотехника.
Богатство на овој споменик на културата претставуваат и портретите. Оние на охридскиот архиепископ Константин Кавасилас и особено на ктиторот - кралот Мулутин, и за чудо, на Симонида, ќерката на императорот Андроник втори Палеолог. Ова ја докажува виталноста на двајцата спомнати зографи, кои умешно ги усогласувале своите концепции со барањата на ктиторите кои го имале влијанието на кралицата Симонида. Треба да се истакне дека Палеолошкиот стил, за разлика од претходниот - Комненовскиот, се одликува со тенденција кон наративност, кон теолошки искажувања со ликовни изразни средства, но не баш со онаа рафинираност што ја има во Цариград. Но токму тоа е карактеристичноста на живописот во Македонија, кој го дели од другите на Балканот. Драматизмот, на пример, не се губи, туку се повеќе се потенцира.
Дека богатството на црквата во Старо Нагоричане не е локално, сведочи и фактот што во 1978 година од Санкт Петербург, тогашен Ленинград, објектот го посети соработник на Академијата на науките на СССР - оддел во Ленинград. Тој во детали го нотираше живописот на 14, но не заборави да го забележи и фрагментот голем колку човечка дланка од рака, на долниот дел од северниот sид во наосот. Ова архитектонско-фрескоживописно сокровиште во Старо Нагоричане, ако појдете таму од водичот ќе ви биде презентирано на тамошен дијалект, кумановски, што е посебен куриозитет.
Моментната состојба на објектот, од надвор, не е за фалење зашто одржувањето не е соодветно. Имено, на северниот sид, горе до северозападното ќоше, веќе пуштило гранка дрвце кое може постепено да го разори sидот. Потребна е мала интервенција, зашто на посетителите им не и прави добар впечаток.
Недалеку од црквата, во селото,е пештерата во која живеел, аскетски, светиот отец Прохор. Таа е под мала карпа и внатре има скромна покуќнина. Таа е со димензии околу два на два метра. Според житието, Прохор Пчињски е роден во 11 век во Овче Поле. Кога родителите сакале да го женат, тој избегал во пустина и таму поминал 32 години, без да види човек. Тука еднаш се сретнал со ловецот Роман Диоген, на кого му прорекол дека ќе стане цар на Византија, и го поучил како да дојде до царската круна, напоменувајќи му притоа, да се сети на пророштвото. Откако станал цар, Диоген во чест на починатиот светец изградил манастир, веројатно сегашната црква "Св. Ѓорѓи", со намера во него да ги пренесе неговите мошти. Меѓутоа, Св. Прохор Пчињски му се јавил на сон и побарал да изгради друг манастир до реката Пчиња, и таму да ги смести моштите на светецот. Тоа е денешниот манастир, каде е одржано и Првото заседание на АСНОМ на 2 август 1944 година. Манастирот и денес меѓу народот е познат како "Свети Отец". Тој е на левата страна на Пчиња, под планината Козјак. И, се би било во ред, ако објаснувачот, по црквата и тука, пред пештерата објаснувањето го даваше на својот дијалект, а даде и поинаква верзија на житието. Имено, дека Св. Прохор Пчињски се сретнал, не со Диоген, туку со кралот Милутин и му прорекол дека ќе стане цар односно император! Ова можеби ќе упалеше ако од присутните не беше коригиран, зашто Прохор Пчињски живеел во 11 век, а крал Милутин во 12-13 век. Можеби ова беше лапсус од водичот. Одговорните треба да се заземат објаснувањето да е со чисти историски вистини, зашто, и едниот и другиот споменик се посетуваат од наши и странски посетители, а и од научници кои би биле изненадени од ваквата научна фантастика.
Ристо Ќортошев

6 коментари:

Анонимен рече...

[size=72][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=9]ENTER[/url][/color][/size]

[url=http://www.go4you.net/go.php?sid=9][img]http://topstore.org/as/123.jpg[/img][/url] [url=http://www.go4you.net/go.php?sid=9][img]http://topstore.org/as/39.jpg[/img][/url]
[url=http://www.go4you.net/go.php?sid=9][img]http://topstore.org/as/11.jpg[/img][/url] [url=http://www.go4you.net/go.php?sid=9][img]http://topstore.org/as/128.jpg[/img][/url]

Анонимен рече...

[size=72][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=9]II?II NAEO[/url][/color][/size]

[url=http://www.go4you.net/go.php?sid=9][img]http://topstore.org/as/52.jpg[/img][/url] [url=http://www.go4you.net/go.php?sid=9][img]http://topstore.org/as/148.jpg[/img][/url]
[url=http://www.go4you.net/go.php?sid=9][img]http://topstore.org/as/76.jpg[/img][/url] [url=http://www.go4you.net/go.php?sid=9][img]http://topstore.org/as/124.jpg[/img][/url]

[size=72][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=9]очень крутое порно [/url][/color][/size]

[b][size=72]порно фото сиски [/size][/b]
[b][size=72]секс фото королевой наташи [/size][/b]
[b][size=72]хочу посмотреть порно видео [/size][/b]
[b][size=72]классический секс [/size][/b]
[b][size=72]просмотр фото голых тёлок [/size][/b]

[url=http://big-sex-blog.ru/law/971-seks-video.html]секс видео[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/law/839-seks-foto.html]секс фото[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/biz/]секса видео - анального видео секса[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/biz/956-video-seksi.html]видео секси[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/beauty/327-volkova-ulya-golaya.html]волкова юля голая[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/beauty/395-kovalchuk-ulya-gola.html]ковальчук юля гола[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/trade/]азиатки порно голые[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/trade/644-popki-golye-aziatok.html]голые азиаток попки[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/buy/site-map.html]Архив[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/buy/459-malchiki-podrostki-golye.html]подростки голые мальчики[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/net/]Главная[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/net/]секс фото подростковый - подростков форум секс[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/food/570-prosmotr-seks-onlain-video.html]просмотр секс онлайн видео[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/food/]секса просмотр видео[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/korea/channel.xml]Rss[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/korea/114-foto-seksa.html]секса фото[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/search/]Главная[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/search/]видео онлайн эротика[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/india/566-filmy-erotika-skachat.html]фильмы эротика скачать[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/india/552-video-skachat-erotika.html]эротика скачать видео[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/porn/]лесбиянки порно - blog лесбиянок пизды[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/porn/342-blogs-lesbiyanka.html]blogs лесбиянка[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/asia/site-map.html]Архив[/url]
[url=http://big-sex-blog.ru/asia/869-gei-filmy.html]геи фильмы[/url]


живая секс видео камера
секс мжм
парнуха клипы
порно бомжи
порно лунка номер
секс кухня
бесплатное супер порно видео
hard netporno ru жёсткое порно
секс фотки траха
секс фестиваль барселона

Анонимен рече...

how to draw comidy people
how to hack someones ipod wifi
how to paint a ukulele
chinese charactors how to draw
how to run a spelling list
how to cook calf testicles
how to cook zucchini and squash
how to hack a iphone
how to paint a chalkboard
how to cook a turkey email


[url=http://style.wiki-how-tower.net/wordpress-eopv-how-2786.html]how to tie salt water leader[/url]
[url=http://style.wiki-how-tower.net/ihow-to-hack-peoples-myspace-2wp.html]peoples hack myspace to how[/url]
[url=http://amsterdam.wiki-how-tower.net/post-14822-wbnmbc.html]what is my love languages[/url]
[url=http://amsterdam.wiki-how-tower.net/national-how-to-tie-a-paro-9.html]tie how paro to a[/url]
[url=http://bet.wiki-how-tower.net/ihow-8634.html]how to use paint sticks[/url]
[url=http://bet.wiki-how-tower.net/wordpress-how-to-cook-scallpos-7ntlv.html]cook to how scallpos[/url]
[url=http://networks.wiki-how-tower.net/national-14594-aqfgs.html]how long to cook a pig[/url]
[url=http://networks.wiki-how-tower.net/wp-how-to-hack-your-nokia-gsm-9.html]nokia to gsm your hack how[/url]
[url=http://vacations.wiki-how-tower.net/pqnslmv-how-1664.html]how to paint a lighthouse[/url]
[url=http://vacations.wiki-how-tower.net/national-how-to-cook-pork-chitterlings-9.html]how to pork chitterlings cook[/url]
[url=http://isp.wiki-how-tower.net/publication-ihln-how-69.html]how to cook brown flax seed[/url]
[url=http://isp.wiki-how-tower.net/publication-253-zpxc.html]read kiss his how to[/url]
[url=http://trucks.wiki-how-tower.net/wiki-vk-how-1271.html]how to draw scorpions[/url]
[url=http://trucks.wiki-how-tower.net/what-is-6.html]to cite figures how apa[/url]
[url=http://angel.wiki-how-tower.net/wp-12386-xwrnazbs.html]what arranged and love marriages is[/url]
[url=http://angel.wiki-how-tower.net/wordpress-qjboi-how-650.html]day write valentine's letters to how[/url]
[url=http://idaho.wiki-how-tower.net/]how to paint with light[/url]
[url=http://idaho.wiki-how-tower.net/pkw-how-886.html]how bacon a cook joint to[/url]
[url=http://egypt.wiki-how-tower.net/wordpress-ixn-what-1905.html]what is sap financials[/url]
[url=http://egypt.wiki-how-tower.net/publication-how-to-write-picture-book-6ioz.html]to book how picture write[/url]
[url=http://lease.wiki-how-tower.net/publication-11.html]how to paint a big room[/url]
[url=http://lease.wiki-how-tower.net/info-how-to-paint-an-acoustic-ceiling-8mav.html]acoustic how ceiling to an paint[/url]
[url=http://homepage.wiki-how-tower.net/]what is nail art[/url]
[url=http://homepage.wiki-how-tower.net/]what is nail art[/url]
[url=http://astrology.wiki-how-tower.net/wordpress-4.html]how to write in script writing[/url]
[url=http://astrology.wiki-how-tower.net/info-how-to-write-a-qualification-statement-2gzew.html]how to write a qualification statement[/url]
[url=http://airlines.wiki-how-tower.net/wiki-how-to-paint-watercolor-roses-2zklz.html]how to paint watercolor roses[/url]
[url=http://airlines.wiki-how-tower.net/national-how-to-spell-ewed-11diim.html]how ewed to spell[/url]


how to cook wild game
how to write salary requirement letters
how to spell confernce
how to spell receive
acorn how to cook
how to tie down a car
how to tie a pritchett knot
what is aristotle's view on love
how to write name with titles
how to hack cellphone number
how to hack bots by acclaim
how to write an exciting speech
how to tie a italian tie
that's what love is mp3
how to draw a cartoon cow

Анонимен рече...

how to cook smoke brisket
how to paint blacktop
what is greek life
how to spell pirate
what is life worth


[url=http://style.wiki-how-tower.net/publication-what-is-a-3gs-iphone-7zdyf.html]what is a 3gs iphone[/url]
[url=http://style.wiki-how-tower.net/discovery-how-to-draw-anlme-9ynsn.html]to anlme how draw[/url]
[url=http://amsterdam.wiki-how-tower.net/post-14822-wbnmbc.html]what is my love languages[/url]
[url=http://amsterdam.wiki-how-tower.net/post-14822-wbnmbc.html]is my languages what love[/url]
[url=http://bet.wiki-how-tower.net/]how to hack facebook armies[/url]
[url=http://bet.wiki-how-tower.net/post-iz-how-1458.html]write sermon notes to how[/url]
[url=http://networks.wiki-how-tower.net/about-how-to-iron-silk-ties-10.html]how to iron silk ties[/url]
[url=http://networks.wiki-how-tower.net/p3.html]paint to floor tiles how[/url]
[url=http://vacations.wiki-how-tower.net/]how to spell bush hog[/url]
[url=http://vacations.wiki-how-tower.net/post-how-to-write-a-standard-letter-5.html]standard letter to a how write[/url]
[url=http://isp.wiki-how-tower.net/discovery-how-8443.html]how to draw wild animals[/url]
[url=http://isp.wiki-how-tower.net/post-how-to-write-a-vision-document-5.html]document vision to write how a[/url]
[url=http://trucks.wiki-how-tower.net/wiki-vk-how-1271.html]how to draw scorpions[/url]
[url=http://trucks.wiki-how-tower.net/wp-kosvj-how-2392.html]a personal write commercial to how[/url]
[url=http://angel.wiki-how-tower.net/]how to cook a london broil[/url]
[url=http://angel.wiki-how-tower.net/post-how-5795.html]an letter appointment write how to[/url]
[url=http://idaho.wiki-how-tower.net/wp-4214-ylwcksqy.html]how to write an ergonomic assessment[/url]
[url=http://idaho.wiki-how-tower.net/what-is-18182-zmqrm.html]name spell how read the to[/url]
[url=http://egypt.wiki-how-tower.net/]how to draw tazmanian devil online[/url]
[url=http://egypt.wiki-how-tower.net/wp-how-to-draw-a-can-3bg.html]to draw how a can[/url]
[url=http://lease.wiki-how-tower.net/publication-11.html]how to paint a big room[/url]
[url=http://lease.wiki-how-tower.net/info-how-to-draw-doe-4.html]doe draw how to[/url]
[url=http://homepage.wiki-how-tower.net/publication-psp-9901.html]psp porn sites how to hack[/url]
[url=http://homepage.wiki-how-tower.net/what-is-apa-how-to-cite-questionnaire-2suo.html]questionnaire cite to apa how[/url]
[url=http://astrology.wiki-how-tower.net/national-how-to-paint-a-watermelon-8zav.html]how to paint a watermelon[/url]
[url=http://astrology.wiki-how-tower.net/]jim lee how to draw book[/url]
[url=http://airlines.wiki-how-tower.net/discovery-how-to-draw-close-to-jehovah-3xleh.html]how to draw close to jehovah[/url]
[url=http://airlines.wiki-how-tower.net/national-kf-how-433.html]to draw how graphs[/url]


how to paint stained wood bookcase
cats how to draw them
how to paint polyurathane
how to draw woodpeckers
how to cook orka
how to tie a flounder rig
what is java script
how to write a tv proposal
how to paint metal filling cabinets
how to write a training budget
how to write an adventure
how to hack ashleymadison
how to hack openmoko hardware
how to draw hot anime girls
how to write calligraphie
how to draw ankin
how to run phoronix test suite
how to tie leg rope

Анонимен рече...

visual mind 6 keygen
tmpgenc xpress 3.1.3.70 keygen
lexicomp crack
xmanager crack
camedia master pro 4.2 keygen
synplify pro 7.7 crack
loft crack 4
crime catcher 3.1 keygen
cute ftp pro 6.0 keygen
genespring crack


[url=http://style.wiki-how-tower.net/info-6572-vqzvm.html]how to hack gaia accountss[/url]
[url=http://style.wiki-how-tower.net/]how to write 5th[/url]
[url=http://amsterdam.wiki-how-tower.net/info-how-27945.html]how to draw big flames[/url]
[url=http://amsterdam.wiki-how-tower.net/info-how-27945.html]to flames how big draw[/url]
[url=http://bet.wiki-how-tower.net/pub-4638-zswprj.html]how to hack people's laptop[/url]
[url=http://bet.wiki-how-tower.net/pub-4638-zswprj.html]laptop how to people's hack[/url]
[url=http://networks.wiki-how-tower.net/national-how-5512.html]how to hack rakion cash[/url]
[url=http://networks.wiki-how-tower.net/post-how-1803.html]intro write how to[/url]
[url=http://vacations.wiki-how-tower.net/pqnslmv-how-1664.html]how to paint a lighthouse[/url]
[url=http://vacations.wiki-how-tower.net/]how to spell bush hog[/url]
[url=http://isp.wiki-how-tower.net/post-how-to-write-a-vision-document-5.html]how to write a vision document[/url]
[url=http://isp.wiki-how-tower.net/publication-253-zpxc.html]read kiss his how to[/url]
[url=http://trucks.wiki-how-tower.net/national-how-25180.html]how to write a users manual[/url]
[url=http://trucks.wiki-how-tower.net/about-rrs-how-2399.html]how manhunt psp 2 to hack[/url]
[url=http://angel.wiki-how-tower.net/wiki-hu-what-2920.html]what is consumable life for clp300[/url]
[url=http://angel.wiki-how-tower.net/wiki-hu-what-2920.html]is for clp300 consumable what life[/url]
[url=http://idaho.wiki-how-tower.net/pub-what-2532.html]what is a whole life insurance[/url]
[url=http://idaho.wiki-how-tower.net/pkw-how-886.html]how bacon a cook joint to[/url]
[url=http://egypt.wiki-how-tower.net/national-how-778.html]how to draw the taj mahal[/url]
[url=http://egypt.wiki-how-tower.net/wp-how-to-draw-a-can-3bg.html]to draw how a can[/url]
[url=http://lease.wiki-how-tower.net/]how to cook chitlins[/url]
[url=http://lease.wiki-how-tower.net/wp-8335-ng.html]novel to a how write bestselling[/url]
[url=http://homepage.wiki-how-tower.net/wiki-fjpiim-how-2657.html]how to draw evil skull jester[/url]
[url=http://homepage.wiki-how-tower.net/about-6001-hzbg.html]art nail what is[/url]
[url=http://astrology.wiki-how-tower.net/publication-jim-lee-how-to-draw-book-1zr.html]jim lee how to draw book[/url]
[url=http://astrology.wiki-how-tower.net/wordpress-7.html]cherry to a how draw[/url]
[url=http://airlines.wiki-how-tower.net/national-7.html]how to paint plastic plastic parts[/url]
[url=http://airlines.wiki-how-tower.net/what-is-how-to-write-a-crime-novel-1cj.html]a novel crime to how write[/url]


windows registry repair pro 2 crack
speederxp 1.60 keygen
sesame street on crack video
mechwarrior vengeance crack
exsys corvid crack
1d stock cutter crack
adventure inlay safari crack
easy dvd to divx crack
evidence eliminator crack
microsoft office 2000 pro keygen
bejeweled 2 deluxe 1.0 crack
beyond divinity keygen
object desktop 2004 keygen
nyditot virtual display 4.03 crack
crystal reports xi keygen
tune up keygen
x2 the threat no cd crack
myst v crack
visual paradigm crack
super blackjack 5.8 crack
crack for super ad blocker
dap premium activation crack
cooked crack

Анонимен рече...

бесплатное порно видео 16
скачать бесплатное порно видео
отношения без секса
анальный секс истории
порно фабрики звёзд 4


[url=http://autos-ihgr.posmotret-blog-video.info/tag-6.html]Просмотреть Порно Видео Bbs[/url]
[url=http://gay-701.posmotret-blog-video.info/video-4.html]Смотреть Бдсм[/url]
[url=http://prkca-ebusiness.posmotret-blog-video.info/tag-8.html]Пьёт Сперму Видео[/url]
[url=http://ftv-england.posmotret-blog-video.info/tag-1.html]Русское Частное Порно[/url]
[url=http://college.posmotret-blog-video.info/online-5.html]Галерея Бесплатного Порно[/url]
[url=http://brazil.posmotret-blog-video.info/video-5.html]Www Секс Видео[/url]
[url=http://phone-yenanh.posmotret-blog-video.info/]Порно Фото Россия, Порно Звезда России Blog[/url]
[url=http://thailand-548.posmotret-blog-video.info/online-1.html]Жёсткое Порево[/url]
[url=http://vxibu-ticket.posmotret-blog-video.info/besplatno_5-ikpa.html]Бесплатно Секс Видео Ролики Смотреть[/url]
[url=http://baseball-mf.posmotret-blog-video.info/online-11.html]Настя Каменски Порно[/url]
[url=http://iulpgz-jewelry.posmotret-blog-video.info/]Порно Попки Comment, Голые Порно Попки[/url]
[url=http://nkhln-advertising.posmotret-blog-video.info/video-10.html]Порно Смотреть Бесплатно Мастурбация Женскими Ступнями Ногами[/url]
[url=http://house.posmotret-blog-video.info/gei_5-fle.html]Гей Фильмы Скачать[/url]
[url=http://employment-118.posmotret-blog-video.info/besplatno_2-fgb.html]Бесплатно Порно Онлайн[/url]
[url=http://london-gppl.posmotret-blog-video.info/video-11.html]Смотреть Подростковое Порно Онлайн[/url]
[url=http://so-hardware.posmotret-blog-video.info/skachat_9-gvqe.html]Скачать Гей Порно Ролики Бесплатно[/url]
[url=http://hawaii.posmotret-blog-video.info/tag-7.html]Скачать Бесплатно Анальный Секс[/url]
[url=http://florida-gmclz.posmotret-blog-video.info/online-1.html]Гей Скачать[/url]
[url=http://flowers-26.posmotret-blog-video.info/tube-luchshee-besplatnoe-porno.html]Лучшее Бесплатное Порно[/url]
[url=http://global.posmotret-blog-video.info/online-11.html]Порно С Катей Гусевой Без Регистрации[/url]
[url=http://ibm-hosting.posmotret-blog-video.info/smotret_7-fx.html]Смотреть Порно Онлайн Инцест[/url]
[url=http://zwavl-fishing.posmotret-blog-video.info/video-5.html]Секс Геи Фото[/url]
[url=http://healthcare-13.posmotret-blog-video.info/tube-porno-seks-lesbiyanok.html]Порно Секс Лесбиянок[/url]
[url=http://fz-mutualfunds.posmotret-blog-video.info/tube-porno-onlain-zhensciny.html]Порно Онлайн Женщины[/url]
[url=http://zez-sex.posmotret-blog-photo.info/tube-porno-zvezdy-video-skachat.html]Порно Звезды Видео Скачать[/url]
[url=http://show.posmotret-blog-photo.info/tube-porno-klipy-bbs.html]Порно Клипы Bbs[/url]
[url=http://zepw-health.posmotret-blog-photo.info/tube-seks-porno-video-smotret-onlain.html]Секс Порно Видео Смотреть Онлайн[/url]
[url=http://eivdf-computer.posmotret-blog-photo.info/tube-porno-foto-zrelyh-zhenscin.html]Порно Фото Зрелых Женщин[/url]
[url=http://america-ornky.posmotret-blog-photo.info/tube-skachat-korotkie-porno-roliki.html]Скачать Короткие Порно Ролики[/url]
[url=http://directory-or.posmotret-blog-video.info/pravilnyi_6-fyqyyrc.html]Правильный Минет[/url]
[url=http://pharmacy-506.posmotret-blog-video.info/tube-golaya-vika.html]Голая Вика[/url]
[url=http://investment.posmotret-blog-video.info/tube-super-porno-video.html]Супер Порно Видео[/url]
[url=http://basketball-ur.posmotret-blog-video.info/tube-porno-parni-rasskaz.html]Порно Парни Рассказ[/url]
[url=http://chat.posmotret-blog-video.info/tube-porno-tv-besplatno.html]Порно Tv Бесплатно[/url]


турчанки порно
телку имеет собака
блядь видео ролики
хуй моржа
порно фиьм
девушки порно волосатые
русские секс фото
еротика видео ролики секса
иркутск общага секс порно политех
тверь секс шоп
дамские попки
про анальный секс
рэтро порно
эротическое видео секс
телка мира
гей порно анал
трах киски
бесплатни парнуха
смотрет порно видео
porno foot fetish

Loading...
Site Meter