Пребарај го блогов

среда, август 19, 2009

Ботаничка градина во Старо Нагоричино

Ботаничка градина во Старо Нагоричино

Локалната самоуправа од Старо Нагоричане и Факултетот за земјоделски науки при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, кои заеднички ќе го подобруваат развојот на земјоделството, планираат изградба на прва ботаничка градина во земјава.

Според градоначалникот Миодраг Јовановиќ, потпишаниот договор за соработка има за цел подобрување и интензивирање на истражувањето на земјоделството. За реализирање на овие проекти ќе бидат ангажирани професори-истражувачи, соработници и други стручни кадри, а првата ботаничка градина ќе биде во интерес на научни и образовни цели, но и како атракција за посетителите.

Општината Старо Нагоричино е прва и единствена од сите општини што потпишала договор за ваков вид соработка со Земјоделскиот факултет од Скопје.

(С.А.Ј.)

Нема коментари:

Loading...

Архива на блогот

Site Meter