Пребарај го блогов

среда, април 19, 2006

Пренесен напис од Дневник од 18,Март 2006

СТАРО НАГОРИЧИНО ПРОТИВ ИЗГРАДБАТА НА ДЕПОНИЈА
Нагоричинци сакаат еколошки регион


Изградбата на регионалната депонија во месноста Бела земја, помеѓу Младо и Старо Нагоричино, ќе предизвика големи штети во земјоделството и во сточарството и воопшто во развојот на Општината Старо Нагоричино, велат во локалната власт. Против изградбата на депонијата се и еколошкото друштво и населението.

- Со изградбата на депонијата ќе се прекине експлоатацијата на глината за која фабриката за керамичка индустрија од Куманово има 30-годишна концесија, а која производството го пласира не само во нашата земја, туку и во Србија и на Косово - вели градоначалникот на Старо Нагоричино, Власта Димковиќ.

Тој додава дека глиништето се наоѓа во непосредна близина на основно училиште, здравствена амбуланта, црквите "Св. Петка" и "Св. Ѓорѓи Победоносец", законски заштитените археолошки локалитети Вуевски камен и Костоперска карпа. Покрај депонијата поминува и меѓународниот пат кон Бугарија, а во близина се и познатата црква "Свети Ѓорѓи" и општинскиот центар.

- Покрај депонијата поминува и патот кон Меморијалниот центар АСНОМ во селото Пелинце и кон манастирот "Св. Прохор Пчињски" во СЦГ. Во близина се и мегалитната опсерваторија Татиќев камен, термалниот извор Стрновац и манастирот "Забел" - објаснува Димковиќ.

Според него, стручните анализи покажале дека постои опасност и од загадување на подземните води, а со тоа и Општината Старо Нагоричино веќе нема да е еколошки чиста животна средина.

- Ние се обративме до сите надлежни во државава. Ако не се почитува нашето образложение за несогласување за изградбата населението ќе ги искористи сите расположливи средства за спречување на изградбата на регионалната депонија во срцето на нашата општина - вели Димковиќ.

Меѓуопштинскиот одбор за североисточен субрегион во рамките на проектот "Национален план за управување со отпад и физибилити-студии" се оглушил на укажувањата на локалната власт и останал на ставот дека и против волјата на населението ќе го реализира планот за изградба на депонијата на локалитетот Бела земја - глиниште.

1 коментар:

volan рече...

Ја имате комплетната моја подршка !!

Loading...

Архива на блогот

Site Meter