Пребарај го блогов

недела, октомври 04, 2009

ЈУЛКА И СЛАВКО

ЈАГОДА И                    БЛАГЕ И                БОРКА И                     МИЛЕ И
МИШО                         БЛАГИЦА              ТОМЕ                           МАГДА


ЈУЛКА је роѓена 1931 године у селу Младом Нагоричану од оца Денка и мајке Васке. Када је умро њен отац, мајка се преудала у село Старо Нагоричино за Васиља и њу као шестогодишњу девојчицу довела у Васиљевој куќи. Расла је у заједници са двема девојчицама из првог Васиљевог брака, Босиљком и Мицом. Хармонична брачна заједница, преобимна радна ангажираност, патријархални начин живота и све остало били су одлучујуќи фактори  да се у једој таквој атмосфери формира радна, одважна, хумана, свестрана личност једне сеоске девојке. У куќи очуха и мајке успела је да научи све послове и вештине у куќи, у пољу и у домаќој радиности. Знала је да поштује старије независно јесу ли они били из суседства или села. Без поздрава и доброг владања није пролазила поред старијег човека, те је то, поред њене радности и вредноќе стварало омиџ и ширило глас о њој као о доброј и чесној девојци.

Јулка Славко и унука Александра

Друштвени и породични услови нису јој дозвололи да заврши неко завидно образовање, али је научила све оно што су знале и њене другарице у суседству и у селу. Претежно се занимавала земљорадњом и сточарством, јер је то било основно занимање у Васиљевој куќи, али поред тога није пропустила да себи припреми одеќу и дар онакав какав су имале богаташке девојке у селу. Као и све остале девојке, ишла је на сеоским саборима, али је тамо у свему била одмерена и за пример. Због тих веома позитивних врлина које је Јулка поседовала, заједноса њеним годинама расла је и њена популарност у селу, као доброј девојци и будуќој доброј мајци и домаќици. Да је Јулка у свему била добра и једна од виѓених девојака у селу говори и чињеница о њеној удаји за момка из угледне сеоске богате породице.

Јулка се удала за супруга Славка из цењене и богате сеоске породице, коју су у селу називали Татарцима. Татарци су имали хан у селу, велике винограде и имање, те су имали храброст да запросе највреднију девојку из села за момка Славка. Славко је син Димитрије Татарског. Њихово венчање било је 1950 године, што говори да се Јулка удала у својој деветнаестој години. После свега што се у времену њиховог венчања догаѓало у пољопривреди: колективизација, разбијање патријахалне породице, почетак миграције сеоског становништва и свега осталог, Славко се запослио као тракторист у задрузи, док је Јулка остала код куќе, радеќи куќне послове и чувајуќи децу. У селу су породично живели све до 1964 године, а када су им деца дорасла за школовање у средњој школи, преселили су се у Куманово. Славко се запослио у транспортно предузеќе “Југ Турист” у Куманово и ту радио све до пензионисања.

Јулка и Славко у браку имају четворо деце: Јагода, Благе, Борка и Миле.

1 коментар:

Анонимен рече...

Добар старт

Loading...

Архива на блогот

Site Meter