Пребарај го блогов

вторник, јули 18, 2006

Старо Нагоричане не ги дава Пелинце и Кокино

Старо Нагоричане не ги дава Пелинце и Кокино

Општината Старо Нагоричане ќе ја тужи Владата ако во најскоро време не ги повлече решенијата со кои на Куманово и ги дава на користење меморијалниот центар АСНОМ во селото Пелинце, мегалитската опсерваторија Кокино и караулата Длабочица. Локалните власти сметаат дека Владата на сила им ги одзела овие објекти највредни на нивната територија и ги дала на соседната без притоа да ја почитува законската регулатива.
"Со Законот за заштита на културното наследство предвидено е барањето на објекти од културата да се врши по пат на концесија за што е потребна согласност и од соодветната општина. Во овој случај, Владата нема побарано мислење ниту пак не известила дека овие објекти се предаваат. Ние за целиот случај дознавме од медиумите, а се потврди и во Службен весник. Со одлука на владата од 12.01.2006 година, караулата Длабочица е дадена на користење на неопределено време, а од 1 јуни 2006 година, рекреативниот центар без надомест на 30 години се дава на општината Куманово, а меморијалниот центар АСНОМ на Музејот во Куманово. Наскоро треба да се отстапи и опсерваторијата Кокино", вели Горан Доневски, правник во општината. Градоначалникот на Куманово, Зоран Дамјановски, смета дека тие ги добиле објектите на користење затоа што министерствата процениле дека тие имаат капацитет да инвестираат во нивна доизградба, уредување и сервисирање, додека локалната администрација во Старо Нагоричане не може да се справи со нив поради малиот буџет.
"Изградбата на меморијалниот центар АСНОМ, уредувањето на опсерваторијата Кокино, се средства од државата, а објектите од караулата Длабочица се во функционална состојба, и не знам за какви дополнителни вложувања станува збор" се прашува градоначалникот Власто Димковиќ. Тој вели дека доколку владата сака да ги фаворизира само големите градови, а да ги маргинализира малите општини отворено нека каже, но тоа нема да допринесе за подеднаков развој во државата. За овие три објекта, како за останатото културно и археолошко богатство, до сега во Старо Нагоричане не добиле никаква финансиска помош, но во нив гледаат можност за свој туристички и стопански развој.
(С.Н.)

4 коментари:

Анонимен рече...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » » »

Анонимен рече...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! rosacea cream at dermadoctor.com Ionithermie cellulite treatment Botulinum zeitung http://www.whatisvicodin.info/buyadderallwithoutaprescription.html Gallery teen pussy Nissan ignition cylider oops upskirt Att answering machine user guide Fax office crack Rv camping on the Nude pamela anderson boobs Sprinter van floor mats Headwize a resource site for headphones and headphone Celexa panic burning sensation chills racing heart

Анонимен рече...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. video editing schools

Анонимен рече...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Loading...

Архива на блогот

Site Meter