Пребарај го блогов

понеделник, јули 31, 2006

Во Пелинце се гради и Меѓународен уметнички центар

Во Пелинце се гради и Меѓународен уметнички центар
Предвидениот објект за библиотека се пренаменува во центар во кој ќе биде сместена и ликовната колонија „Куманово"
Планираната библиотека прераснува во Меѓународен уметнички центарКатерина БогоеваДеновиве во рамките на комплексот во Пелинце, се забрзани работите на уште еден објект кој според предвидувањата на крајот од минатата година, кога Куманово стана град на културата за 2006, требаше досега и да биде и завршен. Станува збор за планираната библиотека, објект со површина од 400 квадратни метри кој сега добива нова намена и со видливите градежни интервенции треба, според советникот за ликовна дејност во Министерството за култура Гоце Божурски, да прерасне во Меѓународен уметнички центар. Во него свој простор треба да добие и во иднина тука да се одржува и ликовната колонија Куманово, чии што почетоци се врзани за конаците на манастирот Прохор Пчински кој се наоѓа во близина.

Првичниот план овде да се смести голема библиотека е напуштен поради одалеченоста на Пелинце од Куманово и сомнежот дека истата ќе биде и посетувана. Новата идеја за функционирање на идниот центар сеуште не е оформена во конкретна програма за работа, а според Божурски идејата ќе се конкретизира со учество на уметници и одредени институции.

"Во објектот се гради работен простор за сликарско ателје, сала за одржување на концерти, промоции и за одредени активности од камерен тип како и десет соби за сместување на уметниците. Овде ќе се смести и ликовната колонија Куманово а нашата идеја да доаѓаат и да работат уметници и надвор од колонијата, уметници од Македонија и странство. Постојат и размислувања за организирање на гостувања на поети, учесници на Струшките вечери на поезијата, на Млада Струга, а за нив како и за другите уметници, музичарите на пример, просторот ќе биде отворен во текот на целата година " - вели Божурски и напоменува дека целиот комплекс на Пелинце освен Меморијалниот центар АСНОМ, со одлука на Владата му е доделен на општината Куманово и дека досега, со градските власти е разговарано за начините на нивното учество во конечното оформување на Меѓународниот уметнички центар и негово ставање во функција.

Работите кои сега се одвиваат на објектот се финансираат по проект на Министерството за култура, а во близина се гради и ресторан.

Иако советникот за ликовна дејност на министерот за култура во заминување Благоја Стефановски, не ја исклучува можноста најдоцна есенва тука и да се одржи планираната ликовна колонија Куманово, тоа, според досегашната динамика на работите не изгледа многу веројатно. Деновие таму забрзано се работи, се прават пристапни патеки, но сеуште градежните работи ни оддалеку не изгледаат дека во споменатиот рок ќе бидат завршени, за да можат да ги примат и првите гости кои на колонијата доаѓаат и од другите земји, најчесто од Србија и Бугарија.

Сеуште не постои оформена програма како би се организирало и финансирало доаѓањето и престојот на уметниците од странство, презентацијата на создаденото творештво во Македонија, но, Божурски смета дека не би имало проблем во иднина тоа да се организира со финансиско учество на земјите од каде би доаѓале уметниците, со вклучување на градот Куманово во обезбедување на средства за сместување и храна, но и на Министерството за култура, кое би учествувало во обезбедување на начините на презентација на создаденото творештво.

Ликовната колонија Куманово е создадена во 1974 година и до деведесеттите години на минатиот век била наречена Прохор Пчински, по манастирот во кој започнала и каде работеле ликовните уметници од поранешна Југославија и странство. Потоа, колонијата се сели во манастирот Матејче, и го носи неговото име, за по започнувањето на воениот конфликт во 2001 година, па се до лани да се одржува во различни места во градот Куманово.

3 коментари:

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it
» » »

Анонимен рече...

What a great site » » »

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it cruises Buy tadalafil discount online

Loading...

Архива на блогот

Site Meter