Пребарај го блогов

сабота, мај 27, 2006

В Старо Нагоричене е гробът на Михаил Шишман

В Старо Нагоричене е гробът на Михаил Шишман


В центъра на малкото село Старо Нагоричене, намиращо се на 2 км от старобългарския град Жеглигово, се намира огромна средновековна църква. Днес тя изпълнява функцията на енорийски храм. Но през ХIV век, както гласи един старобългарски надпис, вграден на входа й, е била църква на манастира "Св. Георги". Светата обител е построена през 1313 г.
Църквата сe прочува с това, че през 1330 г. в нея е погребан българският цар Михаил Шишман (1322-1330). Това е установено в 1916 г. от проф. Йордан Иванов, член на мисията, която събира българските съкровища. Професорът открива саркофаг с надпис, че тук е погребан българският цар.
Михаил Шишман загива при близкия Кюстендил през 1330 г. в резултат на подлост, извършена от сръбския крал Стефан Душан. Очаквайки с 3000 бойци брат си Белаур от Видин, Михаил Шишман сключва тридневно примирие със сръбския владетел. Войниците му се пръскат по околните села в търсене на храна. Забелязвайки това и вероломно нарушавайки примирието, Душан атакува царския лагер, охраняван от стотина войници, убил Михаил Шишман и на другия ден офейква за Сърбия. Тялото на царя е погребано тържествено в църквата на манастира "Св. Георги".

Архива на блогот

Site Meter